Sladké brambory jsou hodně oblíbené v Americe. Loupou se jako ty klasické. Chutnají jako moučnatější mrkev s náznakem dýně. Můžete je vařit, péct i smažit. Pokrájené na kousky je stačí vařit přibližně dvacet minut a můžete mixovat. Ale stejně jako s dýní do krému doporučuju surovinu místo pouhého vaření dát do trouby. Ztratí část vody, koncentruje se chuť. Vše ještě víc zesládne. Dostane lepší šmak. Pro vyrovnání sladkosti bude třeba dostatek soli.

Batáty jsem pořídila ve vietnamském zelinářství v podloubí na Praze 5. Oba druhy (růžový i oranžový) stály shodně 89 Kč za kilo. Na mixování do polévky mi víc sedla oranžová varianta. Naopak na batáty á la hranolky bych doporučila tu pevnější růžovou. Už jsem ale někde viděla i téměř bordový odstín. Ten ještě musím zkusit. Obě odrůdy, které vidíte ve videu, jsou z Moravy, každá odjinud. Pokud narazíte na čerstvě ze země vydobité kousky, překvapí vás, jak dlouho někde ve sklepě batáty vydrží. V tom klasické brambory triumfnou jedna báseň.



Naprosto skvěle a bez problému se mixují, ani není třeba sítko. Pro hedvábnou konzistenci ale používejte raději ponorný mixér se čtyřmi noži, ten toho zvládne přeci jen víc než ten se dvěma. Já mám na zkoušku Infiny force od Tefalu. Mixování ale nemá být jeho hlavní devizou – ta spočívá v nástavci, se kterým máte během chvilky ušlehanou domácí majonézu. S klasickým tyčákem jsem to zkoušela už dvakrát. Vždy ale asi vyvíjel špatný počet otáček za minutu a dopadlo to zbytečnou ztrátou tetiných domácích čerstvých vajíček a dobrého oleje. Takže tohle si ještě bude brzy žádat zkoušku.

Zpět ke sladkým bramborám. Asijská dochucovací stezka není však jediná, po které se můžete vydat. Kokosové mléko, zázvor, chilli a koriandr se sice k polévce hodí opravdu skvěle, ale někomu tyto ingredience nemusí přímo vonět. Základu se držte. Cibulka (i kdyby ne červená) a vývar ( zeleninový nebo kuřecí). Z bylinek byste určitě dobře využili i tymián nebo šalvěj. Pokud s něčím míchat, tak s klasickými bramborami (tady můžete použít ty červené místo žlutých). Také s dýní nebo mrkví. Dovnitř jedlé kaštany. Sušená šunka… Prostor pro experimenty a vyhovění vlastním chutím je tu nepřeberný.

Když se řekne krém, myšleno polévka, každý si představíme něco jiného. Od tekuté konzistence blížící se vývaru až po pyré, ve kterém stojí lžíce. To už na mě osobně už bývá příliš. Podle vás si ale upravte množství upečených batátů, které do vývaru dáte. Minimem bych označila to, jak vypadá polévka ve videu. Tam počítejte se 100 g upečených batátů na 3 dcl vývaru. Znamená to nějakých 130 g oloupaných čerstvých sladkých brambor, protože v troubě o část váhy přijdou. I množství kokosového mléka záleží na chuti, někdo to rád skoro natyrlich a jiný velmi smetanové, uvádím průměr.

Ingredience na 4 porce batátového krému

  • minimálně 500 g oloupaných batátů
  • cca 1,2 l vývaru
  • 1 menší červená cibule
  • zázvor velikosti palce
  • lžíce kari pasty (používám zelenou)
  • 1 – 1,5 dcl kokosového mléka
  • chilli podle chuti
  • šťáva min. z 1/2 limetky
  • čerstvý koriandr
  • sůl
  • pepř
  • 3 lžíce oleje na pečení batátů plus pod cibulku další dvě tři lžíce

Batáty pečte v troubě na pečícím papíru (oloupané, pokrájené, zakápnuté olejem a promíchané, osolené a lehce opepřené) 30 – 40 minut doměkka na 175 °C.

Orestujte na oleji cibulku, aby změkla. Přidejte oloupaný a vejpůl rozetnutý zázvor, lehce opražte spolu s kari pastou a nechte minutu rozvonět. Zalijte vývarem a nechte 5 minut provařit.

Vyjměte zázvor, přidejte do hrnce pečené batáty (nejdřív tak 2/3, pak přidávejte pro kýženou konzistenci) a rozmixujte ponorným mixérem (pro použití ve vařicí polévky přímo v hrnci doporučuju ten s kovovým koncem, ne plastový). Milovníci silného zázvorového závanu si kousek čerstvého zázvoru nechají na dochucení a strouhnou si ho do polévky při následném provařování spolu s chilli a kokosovým mlékem.

Provařujte už jen pár minut, při tom ochutnávejte a přidávejte krom mléka a chilli také sůl a limetkovou šťávu.

Servírujte ještě s kápancem kokosového mléka, což udělá pěkný efekt… koriandrem a vedle chilli na přidání.

No a každý článek až do 26.10.2014 budu snad z pochopitelných důvodů zdobit touto ikonkou. Případně děkujuuu!!! MENU už je ve formuláři ve dvou kategoriích, kam jste ho nominovali (zase děkujuuu!!!), předvolené – rozhlédněte se určitě i v těch dalších, jestli tam něco nestojí na klik :) KOKO


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje