Vypadá…poněkud… jedovatě… ale není!

Popis si vypůjčuju z Houbařského atlasu (Miroslav Smotlacha, Marie a Josef Erhartovi):

Klobouk má v průměru 6-15 cm. Dlouho je sklenutý s podvinutým okrajem, později až plochý, v mládí ametystově fialový, pak vybledající, hnědofialový až okrový, hladký, holý, masitý.

Lupeny jsou husté, fialové, pak hnědofialové, nízké.

Třeň je válcovitý, krátký, dole mírně napuchlý, zprvu fialový, pak šedomodrý až šedobílý, hladký.

Dužina je v mládí nafialovělá, v dospělosti šedobílá, neměnná.

Roste v září až v listopadu v lesích všech typů, v hájích, sadech, zahradách, na místech bohatých na hummus, v kruzích nebo početných skupinách.

Pozor na možnost záměny s některými fialovými pavučinci. Lupeny pavučinců brzy hnědnou a na třeni nebo na okraji klobouku jsou zbytky „pavučinky“.

čirůvka fialová 3

čirůvka fialová 2

čirůvka fialová 4

Čirůvka fialová je tak trochu houbí chuťový úlet, málokterá houba je tolik aromatická. Proto se často doporučuje používat do směsí a ne jen samotná. Její chuť je ale lahodná, vůně příjemná a opravdu plně houbová. Je vhodná do omáček a polévek. Také se ráda koupe v octovém nálevu. Plodnice nehnijí, takže na houbu vydrží relativně déle v chladu při skladování.


Líbíl se Vám článek?

Koko doporučuje